A rossztól a kiválóig, a Vas megyei tavaktól a tengerig: itt az új európai jelentés a természetes fürdőhelyek vízminőségéről

Józing Antal 2020. június 21. 11:27

Még mielőtt elindulunk, érdemes egy pillantást vetni a térképre.

Teljesen bizonytalan, mikor térnek vissza a külföldi vendégek Budapestre, Bükre és Sárvárra, és még azt sem lehet tudni, hogyan alakul a belföldi turizmus sorsa.

Az viszont biztosnak látszik, hogy felértékelődnek a szabadtéri vizek: ott látszik legkönnyebbnek betartani a biztonsági előírásunkat és szubjektív biztonságérzetünk is ezeken a helyeken a legmagasabb.

Ebből a szempontból még a korábbi éveknél is érdekesebb az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2020-as jelentése a természetes fürdőhelyek vízminőségéről.

A szervezet több mint 22 ezer fürdőhelyet vizsgált, és 85 százalékát találta kitűnőnek.

Ugyanakkor hatalmas különbségek vannak az országok és azok eredményei között.

A legjobb vízminőséggel Ciprus dicsekedhet, ahol a fürdőhelyek 99,1%-a kapott kiváló minősítést, míg a lista legalján Lengyelország található a nagyon kínos 21,5 százalékkal.

Magyarországon 70,8 százalék az arány, ami elég masszívan alatta van az uniós 84,8 százaléknak.

Ami szűkebb lakóhelyünket illeti, a négy Vas megyei tó közül kettő - Szajki-tó, Gersekaráti-tó - kapott kiváló minősítést, a Vadását nem értékelték az ismert okok miatt , míg a szentgotthárdi Hársas-tó elégséges mininősítést kapott (ami még mindig jobb, mint a korábbi rossz).

Szajki tavak

Szajki tavak

Érdekes, hogy Győr-Moson-Sopron megyében két fürdőhely - a mosonmagyaróvári Itató és Mosoni strand - is rossz minősítést kapott , így leverték az uniós mércét.

A szomszédos Burgenland mind a húsz fürdőhelye kiváló vízminőséggel dicsekedhet, és Ausztria egésze irigylésre méltó helyzetben van, összességében a második helyen futva be Ciprus után a 98,5 százalékos kiválósági arányával.

Magyarok is előszeretettel kelnek át a határon a Rohonci-tó kedvéért

Garai Antal Atom

Magyarországon mindig kiemelt figyelem övezi a Balaton-parti strandokat , és megnyugtató, hogy a hazai szakembereken kívül az EEA is igencsak rendben találta azokat : egyedül Balatonmária társégében vannak apró gondok a víz minőségével, de ott is "jó" minősítést osztogattak.

A Balaton vize rendben van

Pixabay.com

Hogy hányan ugranak neki az idén egy tengerparti nyaralásnak, azt nem tudjuk, de figyelemre méltó, hogy a kristálytisztának gondolt adriai tengernél - elsősorban a nagyobb iparvárosoknál - belefuthatunk gyengébb minőségű vízbe.

És még mielőtt meggondolatlanul elindulnának egy nagy fürdőzésre a francia Riviérára, nem árt tudni, hogy Cannes, Monaco, Nice jó néhány standja is "rossz" minősítést kapott.