Gersekarát, Sárvíz-tó

Gersekarát Vas megye déli részén, az úgynevezett Vasi Hegyháton, Vasvártól 9, Körmendtől 18 km-re fekvő 770 lakosú község. A település területe 1992 hektár 2288 m2. Relatív földrajzi fekvése szerencsés, mivel közel helyezkedik el az osztrák és a szlovén határhoz is.
 

A tó és környéke - A község déli részén mesterségesen kialakított, kellemes környezetben lévő jóléti tározó révén Gersekarát turisztikai értékek tekintetében a Vasvári kistérség egyik legjobb adottságokkal bíró települése. A 36,3 hektáros Sárvíz-tó (korábban Olimpia-tó) egy igazi horgászparadicsom, valamint két elő-tározója kedvelt kirándulóhely.

A 2008. esztendő végén kapta meg Gersekarát Község Önkormányzatától 15 évig tartó időtartamra a Sárvíz-tó halászati-horgászati jogát a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

A Szövetség kivitelezésében 2009. évben kiépítésre került 58 db 4*4 m rajthelyből álló nemzetközi versenyszabályoknak megfelelő versenypálya, mely ideális helyszíne a pecázásnak.

A Sárvíz-tavat a Sárvíz-patak és a Csengő-patak táplálja, egy-egy elő-tározón keresztül, erről kapta a nevét is. A tó vize alkalmas fürdőzésre és vízi sportok űzésére is egyaránt. Szépen kidolgozott parttal rendelkezik. Jelzett túra útvonal halad át a tó környékén.

A tóban minden hazai hal megtalálható. A 36 hektáros víznek csak egy oldala horgászható, a túloldal erdős rész, ahová nem lehet bemenni, és csónakból sem lehet horgászni, azaz horgászni kizárólag Gersekarát település felöli partoldalon szabad. Hétvégeken érdemes időben elindulni, mert eléggé telített a part, és érdemes tájékozódjunk is, hogy mikor, milyen versenyek vannak, mert akkor egyes részeken nem lehet horgászni.

A part füvesített, gondozott. Mivel a telepített fák még nem biztosítanak elég árnyékot, a forró nyári napokon nem árt napernyővel készülni. A szezon általában március végétől november végéig tart. 0-24 órában lehet horgászni. Bojlis horgászat lehetséges. A meder enyhén iszapos.

Csalihalfogó használata és a pergetőhorgászat tilos! A két elő-tározón és a strand- kemping- kikötő területén tilos a horgászat. A léki horgászat nem engedélyezett, mivel a tározónak jelentős vízmozgása van, még 15-20 centis jégvastagság esetén sem biztonságos. Tüzet rakni nem szabad, a műtárgyak körül tilos a horgászat.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége az elmúlt hetekben megkezdte a nyári pontytelepítéseit. Az első nagyobb telepítésre csütörtökön 2017. június 15-én került sor, melyen 8100 kg fogható méretű ponty került a vasi vizekbe. Csak a Sárvíz- tóba 700 kg pontyot telepítettek.

Fogható halak: ponty, amur, csuka, harcsa, keszeg, kárász, törpeharcsa

Válassz az alábbiak közül:


Találd meg számodra a megfelelőt, mobilházak 2 fő részére, már 16.000 Ft/ház/éj áron!

Horgászjegy árak, horgászrend és további tudnivalók, ha a Sárvíz-tónál szeretnél horgászni.